All the truth about translation services. Work with experts only!

Articolul original este disponibil pe  http://pages.ucsd.edu/~dkjordan/diversions/thanksgiving.html

O Cugetare de Ziua Recunoștinței

Ziua Recunoștinței, sărbătorită simbolic printr-un ospăț cu multă voie bună în compania prietenilor și a familiei, este o ocazie pentru a reflecta la faptul că, în pofida multiplelor dezamăgiri cu care ne confruntăm, suntem totuși bogați în foarte multe aspecte.

Pentru o persoană care contemplă spectrul vast al variației umane și care ia în considerare cum societățile lumii noastre au evoluat spre ceea ce vedem astăzi, enumăr aici câteva aspecte ale lumii moderne pentru care, cred eu, manifestarea recunoștinței ar fi relevantă în mod special. Riscând să par un pic sentimental, le sugerez prin intermediul listei de mai jos în caz că ați dori să reflectați asupra lor cu ocazia acestei sărbători:

 1. Nu mai tolerăm sclavia, în pofida persistenței acestui fenomen pe parcursul istoriei. (Sclavia era o realitate în majoritatea societăților încă de pe timpurile Neoliticului.)

 2. Suntem adepții monogamiei și condamnăm haremurile și concubinajul (ceea ce nu se poate spune despre majoritatea societăților).

 3. Valorăm libertatea personală ca principiu general și distingem o serie de libertăți specifice precum libertatea:

 • întrunirilor

 • de a alege un partener de căsătorie

 • de a nu fi de acord cu anumite opinii

 • de a urmări scopuri politice sau economice

 • de a învăța și a obține educație

 • de a crea, afișa sau juca opere de artă

 • de a raporta noutăți.

(Libertatea politică era o idee rară până în timpurile moderne. Toleranța religioasă era aproape necunoscută și cu atât mai puțin încurajată. În puține societăți oamenii puteau să-și aleagă partenerii. În majoritatea din ele, educația (fie chiar și un nivel elementar de știință de carte) era descurajată în mod activ, în special în cazul femeilor. Raportarea noutăților suferă de constrângeri în majoritatea lumii chiar și în ziua de azi.)

 1. Nu mai abordăm bolile din perspectiva magiei și a superstițiilor. (Majoritatea societăților primitive căutau să vindece oamenii cu ajutorul magiei.)

 2. Susținem parlamentele și condamnăm tiranii. (Majoritatea statelor de la Epoca de Bronz încoace erau cârmuite de tirani și nu aveau idee de parlamente (democrație reprezentativă). Astăzi, chiar și cei mai aprigi tirani susțin că sunt aleși de către cei pe care îi guvernează.)

 3. Susținem ideea drepturilor legale; condamnăm tortura; nu oferim un statut legal crimelor orientate împotriva ”vrăjitorilor”. (Puține societăți în trecut defineau drepturi stabilite prin lege, nu foloseau tortura sau nu executau oameni acuzați de magie.)

 4. Rar glorificăm războiul de dragul războiului.

 5. Căutăm să asigurăm sănătatea și bunăstarea fizică a tuturor. (Puține societăți aveau mijloacele sau dorința de a o face.)

 6. Suntem profund indignați de acte de corupție, exploatare, rasism. (Majoritatea societăților consideră că acestea sunt inevitabile.)

 7. Nu practicăm ritualuri de sacrificare a vieților umane.

 8. Prețuim știința de carte și căutăm să o promovăm pretutindeni. (Pe parcursul istoriei, aproape toți oamenii au fost analfabeți; cei învățați deseori căutau să limiteze știința de carte la anumite categorii de oameni.)

 9. Alegem să încurajăm, nu să suprimăm curiozitatea despre cum e organizată și cum funcționează lumea din jur și căutăm să înțelegem și să urmăm acele căi care duc la îmbunătățirea cunoștințelor actuale despre lume. (Majoritatea societăților au preferat o linie de partid unei minți deschise. Unii oameni preferă asta și azi.)

 10. Apreciem curiozitatea față de alte societăți și cultura lor și condamnăm pe cei care tratează alte societăți cu dispreț degradant.

 11. Avem espresso, telefoane inteligente, folie de plastic și instalații sanitare în locuință.

 12. Permitem câtorva dintre cei mai promițători tineri să meargă la Eleanor Roosevelt College de la Universitatea California San Diego (UCSD) și să urmeze cursul ”Construirea Lumii Moderne” ("The Making of the Modern World",  MMW).

 13. Devotăm o sărbătoare pentru a reflecta asupra tuturor motivelor pentru care ar trebui să fim recunoscători.

Read also: How to pick the best website translation agency?

Această listă a fost inspirată în mare parte de un articol de fond scris de Dr. Bernard Lewis, Profesor Emerit în Studiile Orientului Apropiat la Princeton. Articolul respectiv a apărut în

The Wall Street Journal (pe 2 mai, 1988, anul în care MMW a fost lansat). În el, Profesorul Lewis a punctat că aproape toate aceste aspecte ale lumii moderne le avem ca moștenire de la tradiția istorică ”vestică” și a argumentat suficient de rezonabil împotriva pornirilor populare de a eradica istoria și filosofia ”vestică” din curriculumul universitar.

Acest articol de fond a fost decupat și distribuit unor membri ai facultății UCSD (de către un coleg care nu mai este printre noi) ca exemplu al unui etnocentrism scandalos, inacceptabil și bazat pe stereotipuri pe care cei din sistemul educațional trebuie să încerce să-l elimine.

Dar ar trebui să o facem oare?

Nu îmi este clar ce îi motivează pe oameni să traducă o pagină web izolată care face trimitere la MMW dintr-o perspectivă atât de îngustă, dar mai mulți oameni au făcut asta. (Din câte cunosc eu, aceasta se face de regulă pentru a îndeplini anumite sarcini dintr-un curs de predare a limbii engleze, dar uneori, aceasta poate fi relevant și în industria traducerilor. Adresele web încorporate au fost șterse întrucât nu mai funcționează. Pagina a suferit mici corecții după ce unele din aceste traduceri au fost efectuate.